włoskie dania z makaronem

Pyszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a szczegółowo z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednak też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, ale równolegle nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niesłychanie reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne

włoskie przepisy

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w gruncie rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w następstwie tego wziąć oryginalny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – właściwie należałoby dopłacić i radować się pysznym smakiem.