Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten unikalny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których dań.
Wino włoskie
Które wino pasuje do past?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z jakim winem serwować ryby?
Stara reguła powiada, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to bezwzględna norma. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana lub z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.